my world...my soul...my destiny

...find the T.R.U.T.H of the world...

pertama-tamanya..
sy ingin memohon maaf sebab jarang sekali sy mengupdate blog ini..
entah kenapa terasa malas sangat sejak kebelakangan ni..
padahal..hari-hari je online...

masih terlambatkah untuk mengucapkan Selamat Hari Raya..??
sy harap tidaklah..kerana Raya disambut selama sebulan
lgpun..di gerai-gerai di ChowKit masih banyak mengadakan jualan kuih raya..
di malam-malam hari juga masih kedengaran bunyi mercun-mercun..
so..pastinya penghuni KL juga masih meraikannya

sebenarnya..banyak perkara yang mahu diceritakan berkenaan raya ni
pengalaman2 semasa beraya..
tahun ni Alhamdullilah, saya dan keluarga beraya di kampung di Segari,Perak
perjalanan ke kampung tidak mengambil masa yang lama berbanding dulu
kejap je...dah sampai....

okey..skarang kite beralih kepada memori yang diingati sepanjang raya tahun ni
jom kita tengok yek...

1) jejak kasih
ahahaha..tajuk ni macam baru nak jumpa keluarga yang dah lama hilang plak..
sebenarnya..ni adalah pertemuan kembali dgn seseorang..
Lokasinya: Jalan menuju ke pusara tok ngan tokwan
masa tgh berjalan pagi raya 2, tiba-tiba...
ternampak seorang lelaki yang mukanya agak familiar...
rupanya: Timbalan Komanden sy ketika khidmat negara beberapa tahun dulu
sebenarnya..beliau sebenarnya rakan sekampung mak sy
then, bila sy masuk je satu kem PLKN ni..
br dpt tahu yang timb komandan ni mmg kenalan family
mmg rasa x sedap hati la..sebab dalam kem 2 ade org yg dikenali..

bukan dy sahaja taw..
rupa-rupanya..ramai lagi org yang ade bersangkut paut yg berkhidmat kat kem tersebut
contohnya, pak cik guard kem tersebut merupakan kenalan abah..
then..
kat bahagian logistik kem tersebut juga..
ada seorang lelaki..yang merupakan sepupu kepada abah..
time 2 baru lah rasa..dunia ni sgt kecil
huhuhu

berbalik kepada cerita td..
sesi pertemuan dgn timb komanden..
sbnrnya secara jujur..sy mmg x mahu jumpa ngan beliau..
sbb sy bukanlah jenis yang ramah kepada org yg tidak dikenali atau orang yang sy jarang berjumpa
so..dalam perjalanan tu..mmgla sy berharap agar beliau tidak perasan kehadiran sy
namun, doa tidak termakbul..
akhirnya beliau nampak dan terus menegur..
tapi...sy hanya mampu tersenyum dan terus pergi dari situ..
terukkan..??
sorry la..
sy mmg sgt segan la nak jumpa beliau..
minta maaf semua...
huhuhu

2) variasi rendang
emm..sepanjang di kampung,km menetap di umah Angah(adik mak)
so menu utk raya pertama sekadar rendang ayam dan ketupat daun palas serta sedikit kuih-kuih raya
kiranya normal la untuk hari raya ni kan..
namun,berbeza dgn raya-raya sebelumnya..
tahun ni km dapat merasa pelbagai jenis rendang2..
cthnya:
di umah Alang(adik mak)..kami makan rendang siput belitong(sy x pasti nama saintifiknya, tp mmg dipanggil belitong di daerah kami)
umah TokYang kami mkn rendang daging kerbau
umah Uda(sepupu mak) kami mkn rendang kerang
n umah TokLang kami dijamu dgn rendang daging rusa

agak terkilan juga sbb sepanjang hari raya pertama..
tidak bertemu dgn rendang daging lembu
yg sepatutnya menjadi menu yang biasa di pagi raya..
huhuhu

3) Duit Raya
sebenarnya, seronok juga time Raya ni..
sbb nk dpt duit raya nih..
tp..cuma mampu mengharap je la..sbb dh besar dh..
lg beberapa tahun..kalo ade rezeki dah boleh kerja dah..
huhuhu

tp..seronoknya kalo ade yg dermawan nak hulur duit raya..
yg besar2 mesti bagi lebih sikit
contohnya kalau budak2 dpt RM2.. km dpt RM5..
2 yg untung sikit..
tp..berape je la boleh kumpul..

ada satu cerita lawak yg sy dpt tahu pd hari raya hari tu
psl sepupu sy yg digelar A
dijadikan cerita dy telah mngalami proses kedewasaan apabila telah "couple" dgn seorang lelaki
yg digelar R..yg tinggal berhadapan rumahnya..

dijadikan cerita, si R ni telah memberikan duit raya kepada si A
berjumlah RM50..
untuk pengetahuan anda.. pasangan ini berusia bawah 14 tahun
dan si R ni pula bukanlah dr golongan yg senang sampai mudah je menghulurkan wang ringgit kpd A..
bila ditanya di mana si R mendapat duit itu( yg boleh dikatakan berjumlah agak besar itu)
si A menjawab yg si R ni suka menabung..

bg sy..itu adalah satu benda yang lawak..
memberi duit raya dgn mnggunakan duit tabung
hehehhe..
cinta budak2..LALALLALAA

4) Rumah terbuka
hari raya tak sah kalau tak ada rumah terbuka ni..
so.pada hari raya ketiga..km telah berkonvoi ke Manjung
utk mengahiri rumah terbuka MB besar Perak, Dr Zambry
emm..agak kenyangla..sbb mcm2 ada..
sebenarnya..sy dh kenal dgn beliau sejak sekolah rendah lagi..
beliau memang seorang pemimpin yang baik..
isterinya pon sama..n jarang kita dapat lihat isteri2 org kenamaan spt itu
Semoga beliau dapat memimpin Perak dgn adil dan saksama

selain itu..
km juga dihiburkan dgn persembahan dr Kump Saujana
mereka menyampaikan beberapa buah lagu raya serta lagu-lagu lama yang popularpada zaman dahulu seperti lagu suci sekeping hati,keluarga bahagia dsbg..

dan sesi yang paling ditunggu kanak-kanak..
ialah sesi pemberian duit raya..
punya la ramai budak2 yg beratur 2..
mlayu..cina..india semua ada..
inilah di namakan satu Malaysia.
juadah yang tersedia juga berkonsepkan satu Malaysia..
not bad la jugak jumlah duit raya 2..
duit warna hijau(jadilah)
tp..byk budak2 yang mengambil kesempatan membeli belon dgn mnggunakan duit itu..
sbb..terdapat pihak yang mengambil peluang menjual belon ketika majlis berlangsung..
dan harga belon tersebut sama dengan nilai duit raya itu..
bijak gila penjual 2 kan..
ahahaha


2 je la kot utk post kali ini..
agak panjang jugak rasenye..
nanti sy akan cube utk mengupdate lg blog ini..
hehehehe

=)







jom click di sini.. =D

jom tengok...huhuhu

About Me

My photo
gila-gila..tp bukan gila.. pendiam..tp x la diam sgt... pemalu...tp x la teruk sgt... sensitif..tp x dashyat sgt... peramah..tp x sgt la... i luv 2 make all happy.. with my silly jokes.. n hope all in this world will always happy.. do not take advantage to others... n always be strong.... p.e.a.c.e

updater for me..!!

exam mode... =)

i'm ukm's blogger

sembang-sembang

song for this month~lalallaa

Goodbye to you my trusted friend
We've known each other since we were nine or ten
Together we've climbed hills and trees
Learned of love and ABC's
Skinned our hearts and skinned our knees
Goodbye my friend it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that spring is in the air
Pretty girls are everywhere
Think of me and I'll be there

We had joy, we had fun
we had seasons in the sun
But the hills that we climbed
Were just seasons out of time

Goodbye Papa please pray for me
I was the black sheep of the family
You tried to teach me right from wrong
Too much wine and too much song
Wonder how I got along
Goodbye Papa it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that the spring is in the air
Little children everywhere
When you see them, I'll be there

We had joy, we had fun
We had seasons in the sun
But the wine and the song
Like the seasons have all gone
We had joy, we had fun
We had seasons in the sun
But the wine and the song
Like the seasons have all gone

Goodbye Michelle my little one
You gave me love and helped me find the sun
And every time that I was down
You would always come around
And get my feet back on the ground
Goodbye Michelle it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that the spring is in the air
With the flowers everywhere
I wish that we could both be there

1st award

1st award
from aimyasminx

2nd award

2nd award
fr0m fadzrulhisyam

3rd award

3rd award
from aimyasmin & fadzrulhisyam

4th award

4th award
from aimyasminx

welc0me..

Follow me..!!